Wat doet HBschoolcoaching voor leerlingen

 

Individuele begeleiding van leerlingen met hoogbegaafdheid

 

Met de coach leerling vindt een wekelijks individueel gesprek plaats. Tijdens de eerste gesprekken zal het bouwen van een vertrouwensband belangrijk zijn; de leerling zal zich veilig genoeg moeten voelen om open te staan voor veranderingen. Daarnaast is het belangrijk dat ik een goede indruk krijg van de persoonlijkheid van deze leerling; wat houdt haar of hem bezig, wat zijn zijn of haar dromen en angsten?  

Er wordt een inventarisatie opgesteld; wat gaat goed en waar liggen de knelpunten. Hierop wordt een handelingsplan geschreven. Hierbij is ook contact met de ouders en eventueel externe hulpverlener belangrijk. De school wordt op de hoogte gehouden van de vorderingen van de gesprekken en wordt gevraagd informatie over de leerling te verstrekken.

De duur van het individuele traject is in overleg met de school.

 

Groepstraject: Hoe doe je de middelbare school?

 

Ineens zijn ze de jongste leerlingen die met een bomvolle rugzak van lokaal naar lokaal lopen met allemaal verschillende docenten… En dan wordt de schoolstof ook nog eens moeilijker en meer; geen rekenen meer maar wiskunde, geen taal meer maar Nederlands.

Daar kunnen de eerste signalen al komen; hoe leer je voor een toets Engels als je werkelijk nog nooit hebt hoeven leren voor een toets Engels? Bedenk je dan überhaupt dat je moet leren? En als je dat al bedenkt; hoe doe je dat dan? Hoe pak je dat aan?

 

Leerlingen die hun hele leven nog nooit moeite hebben hoeven doen om een leuk cijfer te halen, bedenken waarschijnlijk ook in de brugklas niet dat ‘moeite doen’ wellicht een vereiste is geworden. En wanneer ze met de eerste tegenvallende cijfers worden geconfronteerd, kan dit werkelijk een paniek reactie veroorzaken. De enige strategie die ze kennen, heeft hun altijd succes opgeleverd. Waarom werkt dit nu ineens niet meer? En wat dan?

 

In dit groepstraject van 8 weken wordt in kleine groepjes van maximaal 4 leerlingen gekeken waar de individuele struikelblokken zitten en hoe deze leerlingen dit succesvoller kunnen aanpakken. Onder begeleiding gaan ze zichzelf maar ook elkaar helpen om meer rendement uit hun leerwerk te halen. Er wordt onder andere gekeken naar het verkrijgen van overzicht en planning van je werk, hoe je moet ‘stampen’ (bijvoorbeeld topografie), hoe je een langere tekst kan leren (denk aan geschiedenis) maar ook hoe je jezelf aan het werk krijgt en houdt, ook wanneer het tegenzit. Dit traject is zeer geschikt als investering voor de brugklas; voorkomen is immers beter dan genezen.

 

Garantie

 

Wanneer tijdens de coaching van HBschoolcoaching blijkt dat (een deel van) de problematiek van de coach leerling buiten het expertise gebied van HBschoolcoaching ligt, zal dit onmiddellijk worden aangegeven bij de school. Indien noodzakelijk, kan dan zowel de duur, frequentie als de inhoud van de coaching daarop worden aangepast.